RSS Flöde

nötfrallor

Efter jäs-missen som blev en bra limpa var det dags att göra ett nytt försök med frallor. Den här gången bröd inspirerade av Pain de Martin, igen, fast hans var limpa, mitt skulle bli frallor. Jäsning över natten så tiden skulle räcka till. Och en from förhoppning om att få till det hela utan deg i håret.

rågkross – 66g
kokande vatten – 490g
jäst – 3g
rivet äpple – 120g
hasselnötter –  114g
vetemjöl special – 510g
salt – 5g
sesamfrön – 14g

Börja morgonen innan brödet ska bakas ut med att mäta upp rågkross och hälla på kokande vatten. Sätt på ett lock och låt stå att svälla under dagen. På kvällen hällas överskott vatten ur och jästen löses upp i detta. Häll i rågkrosset, rivet äpple, nötter, salt och nästan allt mjölet. Rör ner nötterna det sista. Spara en slatt för utbakningen. Låt degen stå att jäsa till nästa morgonen. Börja då med att mjöla riktigt på bakbordet. Hälla ut bröddegen på bakbordet, den är rejält rinnig. Försök forma till en rektangel. Nu kommer det luriga. Vik ihop degen som ett paket. Det låter så lätt, men eftersom degen är mjuk och rinnande är det bara att glömma att kunna göra detta för hand. Konceptet är lite grann som ”vik din chokladpudding på mitten”, det är inte så självklart. Knepet är att använda degskrapa, vika en bit i taget och vara rask. Vik först på ena hållet och sedan på andra. Försök tippa hela paket över ända, så sidan med skarvarna hamnar ner. Låt ligga så för att jäsa ungefär en timma. Degen ser så fin och beskedlig ut när den jäst till en fin kudde.  2013_10_05__mg_9904 Låt den inte lura dig, den är fortfarande kletig. Att dela upp degkudden på mitten gav vissa associationer till att försöka dela slime, den där gröna kladdleran man hade som barn. Även här är knepet att använda degskrapan och vara rask. Istället för att vika över får man nu rulla undan en bit av degen från den andra. Använd det här knepet för att dela degen i tolv bitar. Försök få upp var och en av dem på plåten och strö över lite sesamfrön.2013_10_05__mg_9912 Låt sedan jäsa ytterligare en stund innan det bakas av i ugnen, 200 grader.2013_10_05__mg_9918

Näringsvärden: 250kcal/100g. 7.2g protein, 37.2g kolhydrater och 7.5g fett. Energifördelning: 12% protein, 61% kolhydrater, 28% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Jag gillar bröd med nötter och frön. Ha en fin fredag.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s