RSS Flöde

Fläskfilé i smarrig sås

Det har inte blivit så mycket recept med fläskkött här på senare tid. Vi har ätit mestadels nöt ett tag. Och för lite fisk, som alltid. Kanske blev vi less på fläskkött under åren vi fick en halv gris regelbundet. Det fanns en tid när trollmor och trollfar var studenter som vi tyckte fläskkotlett var det tristaste som fanns. Andra studenter levde på falukorv, vi hade frysen full med kotletter. Ja, vi var bortskämda, nej, vi hade inte vett att göra nåt kul av det. Mestadels stekte vi bara kotletterna med för mycket vitpeppar och åt snabbmakaroner till. Snacka om slöseri med bra kött! Men, nu för tiden har vi lärt oss mer! Och när trollmor sprang på ett recept på fläskfilé i whiskeysås hos Rockande Kocken, då var det tvunget att testas. Receptet följdes ganska noga, men inte helt, såklart.2013_10_05__mg_9935

fläskfilé – 681g
olivolja – 39g
smör – 80g
champinjoner – 194g
färsk chili – 27g
grädde – 501g
whisky – 58g
köttbuljongtärning – 11g
svartpeppar – 5g
paprikapulver – 1g
salt – 5g
honung – 25g
vetemjöl – 18g

Skär fläskfilén i tunna skivor, ca 5mm tjocka. Tryck till dem lite med handen så de blir breda och tunna. Stek dem i lite olivolja så de får snygg stekyta och lägg på en tallrik så länge. Rensa champinjonerna och skiva fint. Finhacka chilin. Fräs svamp och chili i rejält med smör i en tillräckligt stor stekpanna eller gryta. Allt ska få plats. Lägg över köttet i stekgrytan igen och rör om. Häll över grädden, whiskyn och honungen, smula ner köttbuljongtärningen och kryddorna. Låt alltihop sjuda ihop under lock. Rör ut mjölet i en svätt vatten och red av såsen med detta.2013_10_05__mg_9947 När såsen tjocknat dras grytan av plattan. Avnjut köttet med såsen och gärna kokt potatis som kan suga åt sig den goda såsen. Grönsaker är alltid bra och vi valde ärtor och majs som fanns i frysen.2013_10_05__mg_9951_2

Näringsvärden: 311kcal/100g. 12.7g protein, 4.6g kolhydrater och 26.4g fett. Energifördelning: 17% protein, 6% kolhydrater, 77% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s