RSS Flöde

Ett-års-kalas för Trollcaféet!

Idag är det ett år sedan det första receptet dök upp här på Trollcaféet. Det var en chili och chokladkaka, hur konstigt det än låter. Trollmor fjäskade lite för trollfar och bakade en chokladkaka. Sen dess har det inte varit mycket kakao här inte. Men, ändå har bloggen växt och fått många trogna följare. Givetvis hoppas vi på många fler, men det viktigaste är att ni som läser tycker om det ni läser. Säg till annars, okej?
För att fira bloggens ettårsdag bestämde vi oss för att baka cake pops och ha kalas. Det passar ju bra när månadens sötsak har just kalas som tema i oktober. Man kan tro att de tänkte på oss när temat sattes! För att få till cake pops behövs en sockerkaka, färskost och choklad. Sockerkakan är från ett gammalt recept som Grålla (trollmors mormor) alltid använde. Färskosten är hemmagjord på filmjölk med jordgubbssmak och chokladen är inte choklad utan vit block. En låssas-choklad som är billig och anses vara ful, men som trollmor kan äta. Färgas lätt med färgpasta, men vanlig karamellfärg är ingen höjdare.

Sockerkaka:
Receptet kommer från den bakbok som Grålla alltid använde. Jag vet inte när den är tryckt, men bilderna ser ganska 60-tal ut. ”Det är roligt att baka” heter den, är utgiven av Marabou för att sprida kunskap om bakpulverbakning. Pärmen saknas och den är välanvänd.  Det går att se att nån av mina mostrar hade den som skolköksbok när hon gick i 9F, men förnamnet är borta så jag vet inte vem. Skulle gissa på nån av de två äldre, vilket skulle datera boken till sent 60-tal. Det är iallafall fjärde upplagan2013_10_15__mg_0010 och den innehåller recept på allt från vetebröd med bakpulver till pizzadeg med bakpulver. Och femtielva olika kakor däremellan. Jag lärde mig baka scones från den här boken, och givetvis den här sockerkakan.

2 ägg – 101g
2 dl socker – 182g
2.75 dl vetemjöl – 164g
2 tsk bakpulver – 9g
50g smält smör – 56g
1 dl mjölk – 97g
1 tsk vaniljsocker – 3g

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i kakformen och smöra den. Häll av det smälta smöret i ett glas så det svalnar. Mjöla formen med lite av vetemjölet. Blanda resten av mjölet med bakpulver och vaniljsocker (Den här biten skippade alltid Grålla, hon hävde i allt i smeten och det fick blandas där. För henne funkade det bra, men inte för mig. Mina kakor ser hemska ut om jag gör så.) Rör ner smöret och mjölken och blanda väl. Häll upp smeten i formen och grädda i 175 grader strax under mitten av ugnen tills kakan är torr när man sticker den, ca 40 min.
Tippa upp kakan och låt den kallna med formen över.2013_10_15__mg_0014

Näringsvärden sockerkaka: 365kcal/100g. 6.4g protein, 58.3g kolhydrater och 11.5g fett. Energifördelning: 7% protein, 64% kolhydrater, 29% fett. Beräkna själv!

Färskost:
Färskost är nåt man brukar köpa, tex Philly som är en stor favorit i trollfamiljen. Men så läste stortrollet i sin NO-bok att man kan göra egen färskost av filmjölk. Det måste vi såklart testa. Trollmor hade även läst om det hos Dalmatinian Mom, så vi kombinerade NO-boken med blogguppgifterna och testade. Den första varianten smaksattes med 5 klyftor vitlök, vilket är på tok för mycket. Och det passar inte i kakor. Så vi gjorde en till. Den här gången använde vi jordgubbsfil som skulle vara extra krämig. Påminner mer om yoghurt att äta, men det funkade att göra ost på den. Jordgubbsfärskost, det är en nyhet som kan göras om.

504g fil värmdes till 53 grader och hälldes sedan i ett kaffefilter för att rinna av. Vasslen rinner ner i byttan under och kvar i filtret finns efter några timmar en krämig ost. Om man värmer filen högre, säg till drygt 70 grader, blir det mer som rinner ur och osten blir grynig, men vid 53 grader blev den väldigt bra. 504 g fil gav 216g ost.

Cake pops:
Nu var det så dags för själva kakorna. Sockerkakan var helt kall, osten hade stått och göttat till sig en natt och det var dags att börja blanda.

egen färskost – 213g
sockerkaka – 279g
vit block – 231g
färgpasta – <1g
strössel – 12g

Osten tömdes upp i en skål2013_10_16__mg_0018    och ungefär halva kakan smulades ner. Ost och kaka blandades ihop2013_10_16__mg_0021 men det kändes väl smetigt och ostigt. Lite mer kaka behövdes. Mer kaka smulades ner och arbetades in i degen. Nu kändes den bra. Den fick dock ligga i kylen och vänta lite, så även Lilltrollet kunde vara med och rulla bollar. Hon hade dock inte lust att rulla, så hon ansvarade för att sätta i tandpetare i bollarna.2013_10_16__mg_0029 När all smet var rullad till bollar ställdes bollarna i frysen för att stelna till.2013_10_16__mg_0032 Vit block smältes i en tallrik över vattenbad och lite färg tillsattes. Strössel av olika slag togs fram. Och så var det dags att börja rulla. Det var inte lätt. Blocken ville inte fastna, sen droppade den från bollarna. Strösslet ville inte heller fastna. Men några lila bollar blev det. Tallriken diskades ur och det var dags att smälta block till rosa bollar. Här gjorde Trollmor ett misstag. Det fanns några droppar vatten kvar i tallriken. Blocken blev en grynig massa och det var inte alls lätt att få på nåt på bollarna. 2013_10_19__mg_0088De hade dessutom blivit mjuka, satt inte fast på tandpetarna och när de trycktes fast åkte de gärna rakt igenom. Obra, på alla sätt. Innan nästa omgång block smältes fick bollarna åka ner i frysen igen. En ny torr tallrik användes och nu gick allt bättre! När bollarna var rejält kalla och frysta stelnade blocken snabbt och blev snygga bollar. Strössel fastnade dock inte alls, men det gav vi sjutton i nu. Några små försök med strösseln lyckades men de flesta fick bli enfärgade. 2013_10_19__mg_0083Färg efter färg avverkades. För att få en riktig klarblå färg tog vi till den vanliga karamellfärgen. Dumt drag, den är vattenbaserad. Grynig block var ett faktum. Fast det blev bättre när några extra rutor smältes i för att dryga ut det hela. Den gamla sortens koncentrerad grön färg funkade bra, det behövdes bara en droppe för att få en snygg turkos ton på det blå. Fler nyanser av färgpasta ska beställas, det är ett som är säkert!

Resultatet är en hel skog av små kak-ballonger att fira Trollcaféet med!2013_10_19__mg_0081

Näringsvärden cake pops: 381kcal/100g. 6.0g protein, 49.9g kolhydrater och 17.2g fett. Energifördelning: 6% protein, 53% kolhydrater, 41% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Stort grattis på födelsedagen! Du har en väldigt fin blogg som jag följer med glädje.

    Svara
  2. Grattis till trollåret som gått! Jag älskar att baka cakepops och sätter gärna ögon av socker på dem. Löjligt, tycker dottern, men roligt tycker jag. Kram!

    Svara
  3. GRATTIS på födelsedagen av bloggen och grattis till vinsten på min matblogg, kika in på din mail (kolla även skräpposten om det inte kommit fram) =)
    Hälsningar Camilla på Coquina

    Svara
  4. Grattis till din fina blogg och tack för en trevlig eftermiddag : ) kram Sofia

    Svara
  5. Jag fick smaka på en när barnen kollade på film på hästlovet ;)

    Svara
    • Oj, trodde inte de vågade bjuda på dem. De var ju inte glutenfria… Hästlov var rätt ord, det va inte klokt va mycket de var i stallet det lovet. Jag vill oxo ha lov o hänga i stallet hela dagarna!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s