RSS Flöde

Fyllda äpplen på Grållas vis

När trollmor var liten serverades det ofta fyllda äpplen på hösten. Det var ett gammalt recept som Grålla använde sig av. Äpplena var små och runda och ganska syrliga. Men sen kom det andra recept på äpplekakor i mode och det här glömdes bort. Blev lixom inte av att det fylldes äpplen på många år. Men nu hittade Trollmor receptet och kunde inte låta bli att testa det. Äpplena vid Trollebo är mycket större än de Grålla hade. Smeten som räckt till 8 äpplen blev precis lagom till 4 äpplen nu.

4 stora äpplen – 490g
75g smör – 77g
1.5 dl havregryn – 64g
2 tsk kanel – 5g
3 msk socker – 33g

Skala äpplena. Ta ur kärnhuset med hjälp av skalaren. Är äpplena så stora som våra behöver man gröpa ur från båda håll. Försök få ur alla delar av kärnhuset, även om det kan vara svårt. Äpplet får ju inte spricka. Rör ihop alla ingredienser till smeten. Smöret ska inte smältas, det ska vara en kall deg. Dela degen i fyra lika stora delar och rulla till ”korvar” som stoppas ner i äpplehålet. Tryck i så mycket smet som går, blir det över kan den läggas som en ”mössa” uppe på äpplet. Det blev inte mycket mössor på våra stora äpplen. Ställ äpplena i en ugnsfast form och baka dem ganska långt ner i ugnen i 175 grader. Håll koll så inte smeten bränns vid, men den ska ändå få färg och äpplena bli genomvarma. Servera med tex vaniljsås. Eller med vaniljglass och lite kolasås som vi gjorde.2013_10_20__mg_0146

Näringsvärden: 223kcal/100g. 2g protein, 25.9g kolhydrater och 13.1g fett. Energifördelning: 3% protein, 45% kolhydrater, 51% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s