RSS Flöde

Red Velvet Coffee Cake

Idag är det jubileum igen. Den här gången är det trollmor och trollfar som firar. 19 år tillsammans minsann, nästa år blir det stort firande. Då har de dessutom delat halva livet ihop, eftersom båda var tjugo när de träffades. Eller, iallafall när de blev ihop, de hade ju känt varandra ett tag innan. Ibland tar det lite tid innan man fattar vad man har framför sig. Men nu vet båda mycket väl hur himla bra de har det som har varandra. Och det är visserligen värt att firas alla dagar, men just idag gör vi det med en tårta.2013_10_29_img_1844-new
Red Velvet Cake lär enligt historian fått sin röda färg av att filmjölk, bikarbonat och kakao reagerade på nåt vis. Men nu för tiden görs inte kakaon på samma sätt och man fuskar fram färgen med karamellfärg. Lika bra det, eftersom kakao inte är nåt som funkar för Trollmor. Det blev inte så kul firande då. Så istället byttes kakaon ut mot snabbkaffe, det är nästan samma färg och smakar godare. RVC blir RVCC. Receptet som utgicks från kommer från FoodDelicious men har ändrats lite.

3 dl socker – 281g
2 ägg – 97g
3.5 dl vetemjöl – 211g
1 tsk bikarbonat – 5.5g
0.5 tsk salt – 4g
1.5 msk snabbkaffe – 10g
1 msk vitvinsvinäger – 13g
1 dl jordnötsolja – 99g
2.5 dl filmjölk – 242g
2.5 tsk röd karamellfärg – 8g
kokos att bröa med -16g

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Under tiden det vispas mäts först oljan upp. Använd lite av denna att smöra formen med. Det går åt ett gram och är försumbart. Bröa formen med kokosflingor. Mät upp alla torra varor i en egen skål2013_10_29_img_1821-new och blanda dem väl. Snabbkaffet behöver mortlas innan det blandas i, för att bli riktigt bra. Blanda de våta varorna för sig, förslagsvis i det mått där oljan mätts upp. Rör om. 2013_10_29_img_1823-newBlanda ner först de torra och sedan de våta varorna i äggsmeten och töm genast upp i den bröade formen. Grädda i 175 grader långt ner i ugnen2013_10_29_img_1828-new tills en provsticka är helt torr. Det tar 40-45 minuter ungefär. Låt kakan svalna lite i formen innan den töms upp för att kallna helt.

Näringsvärden, kakan: 386kcal/100g. 5.6g protein, 54.6g kolhydrater och 15.5g fett. Energifördelning: 6% protein, 57% kolhydrater, 37% fett. Beräkna själv!

Medan kakan kallnar rörs frostingen ihop. Den blir bara godare ju längre den får stå. Vi använde en kokosmousse till den här kakan, eftersom trollfar inte är så förtjust i philly-frosting. Passar extra bra när kakformen bröats med kokosflingor.

2 dl creme fraishe – 228g
2 dl socker – 193g
1.5 dl kokos – 66g
2 dl grädde – 197g

Vispa creme fraishe och socker så det blir fluffigt. Rör ner kokosen. Vispa grädden hård i en egen skål och vänd sedan i resten av smeten. Blanda väl.

Näringsvärden, kokosmousse: 388kcal/100g. 2.1g protein, 30.3g kolhydrater och 28.4g fett. Energifördelning: 2% protein, 31% kolhydrater, 66% fett. Beräkna själv!

Dela kakan i tre delar. Bred på av kokosmoussen mellan var del och bred sedan mousse över hela tårtan. 2013_10_29_img_1841-newServera med kaffe.2013_10_29__mg_0210

Annonser

»

  1. Grattis! Jag och min man firade också 19 år tillsammans i oktober :)

    Svara
  2. Grattis på er dag! kram Sofia

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s