RSS Flöde

Isländska bananbrödsmuffins

Trollmamma är väldigt fascinerad av det isländska språket. Det är spännande, för de har väldigt få låneord. Det är nog det mest gammalnordiska språket vi har kvar. Och ännu mer spännande är det att inse att en hel del dialektala ord från Trollmors hemtrakter är väldigt lika samma isländska ord. Kan det vara så att Tidaholmsdialekten är väldigt gammal? Det är inte alls ovanligt att det är rejält gamla ord som används där.

Ett steg i den här fascinationen är såklart att spåna efter isländska recept. Det vore ju bra kul att baka ett klassiskt isländskt bröd och ge i present till Islänningen som äger stallet. Nu har Trollmor hittat en bra site med recept, men frågan är vad som är traditionella recept och vad som bara är samma sak som överallt annars. Det verkar som Nigella och Jamie visats även på isländsk teve, för deras recept finns iallafall översatta. Ja, för recepten är på isländska, såklart! Jättekul, för när man bara tittar på det verkar det helkonstigt. Men försöker man sig på att uttala så hör man vad det motsvarar. Och en del ord får man lista ut genom att läsa recepten. Som att lyftiduft betyder bakpulver. Det är ju logiskt egentligen. Det är pulver som lyfter kakan. Och visst bara måste man älska ett språk som kommer på ett sådant ord? Det har dock inte blivit några isländska recept med lyftiduft testade ännu. Ja, om man bortser från skonsur, som faktiskt är det isländska ordet för vanliga scones. Joo, det heter skonsur, på riktigt! Det är ett underbart språk…

Men, det isländska recept som faktiskt testats är bananabrauð. Banankaka. Den bakades dock till muffins, som sedan togs med till stallet, såklart. Det var härom helgen, första gången det ordnades tävlingar på gården. Trollmor var såklart med på Sol-trollet, Stortrollet tävlade för första gången nånsin och samma sak gjorde Lilltrollet. Alla tre var med i två-gångs-klassen där man tävlar hästen i två valfria gångarter utmed en väg. En bedömningssport utan krångliga vägar som i dressyr. Stortrollet var bäst i familjen, kom på en delad femteplats. Men, åter till kakorna. Naturligtvis såldes det fika under tävlingarna, och det här var ett av bidragen från Trollcaféet.

1 ägg – 55g
150g socker – 147g
2 bananer – 220g
250g vetemjöl – 129g
vetemjöl special – 126g
0.5 tsk bikarbonat – 2g
1 tsk salt – 6g

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Skala bananerna och mosa med en gaffel. Rör ner bananmoset i äggsmeten. Vi hade inte vanligt vetemjöl så det räckte utan fick dryga utmed vetemjöl special. Blanda ner bikarbonat och salt i mjölet och rör sedan ner det i banan-ägg-smeten. Klicka upp i muffinsformar och grädda i 180 grader i ca 10 min. Låt stå att svalna. Eftersom det är muffins går de väldigt bra att pimpa med lite frosting. Det gjordes även med dessa, men receptet skrevs ner på annat papper som sedan försvunnit.2013_11_01_img_1930

Näringsvärden: 331kcal/100g. 6.7g protein, 70.9g kolhydrater och 1.8g fett. Energifördelning: 8% protein, 87% kolhydrater, 5% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Vad roligt att du är intresserad av Island och isländska! Själv blev jag helt kär i ordet lyftiduft.

    Svara
  2. Åh dom såg goda ut!!! Vi får gå en språkkurs och lära oss isländska;;)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s