RSS Flöde

Kalljäst helgbröd

Nu har det faktiskt inte varit så mycket kalljäst bröd på bloggen på ett tag. Bäst att göra nåt åt det, tycker jag. Novembers tema på Månadens sötsak är ”helg” och inget är väl med helg för oss än nybakat bröd till frukost. Det är fantastiskt gott, och bra att ha bröd i frysen. Den här helgens bröd lyxades till med torkade aprikoser.P1000388 Förr uppskattades inte aprikoser av trollungarna, men de har ändrat sig. Bra, för det är bland det bästa trollmamma vet. Vi försökte hitta på nåt roligt till degvätska, men det skojigaste som fanns i kylskåpet var en flaska bubbelvatten. Tja, värt att testa!

jäst – 19g
loka naturell – 461g
grahamsmjöl – 168g
rågflingor – 108g
solroskärnor – 111g
torkade aprikoser – 86g
salt – 7g
vetemjöl special – 312g

Börja förbereda degen på fredagskvällen. Smula ner jästen i assistenten och häll på bubbelvattnet. Kör så jästen löser upp sig. Häll i grahamsmjöl och rågflingor efter smak och tillgång. Blanda i solroskärnor och klipp torkade aprikoser i småbitar som blandas ner.P1000355   Salta och fyll sedan på degen med vetemjöl special. Var försiktig när mjölet hälls i, ta lite i taget. Har du otur går det som för mig, för mycket mjöl tappades i och degen blev i stabbigaste laget. Mindre mjöl än vad jag använde rekommenderas! Arbeta degen i assistenten tills den är så smidig den blir. Lägg på ett lock och ställ hela bunken i kylen till morgonen därefter.
På morgonen tas bunken fram ur kylen, en plåt görs i ordning och degen formas till bullar som läggs lite halvtrångt.P1000374 Ställ in plåten i kall ugn som sätts på 200 grader. Grädda till brödet når en temperatur över 95 grader invändigt. Bryt isär bullarna och servera till lördagsfrukost med ost, marmelad och gärna marmite.P1000389

Näringsvärden: 247kcal/100g. 7.8g protein, 38.9g kolhydrater och 6.0g fett. Energifördelning: 13% protein, 65% kolhydrater, 22% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Mums nybakat är bäst : ) hoppas att allt är bra med er? Kram Sofia

    Svara
  2. Ping: Helgbakat | Söta saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s