RSS Flöde

Köttfärslimpa och gratäng i samma plåt

I helgen hade trollmor tänkt lyxa till det. Dels en köttfärslimpa, dels en uppiffad potatisgratäng. Men, det var det här med plats i ugnen… Båda sakerna ska ju vara i ugnen och båda ska vara nylagade vid servering. Lite svårlöst. Fast, man kan ju göra allt i samma långpanna! Eller, det borde man väl kunna iallafall? Värt att testa, det kan ju inte bli mer än katastrof. Katt-astrof har vi ändå i huset, en svart-vit sådan.2013_11_15_p1000359-new Och blir det inte värre än henne så är det ju helt okej.

potatis – 693g
jordärtskockor – 269g
blomkål – 500g
grädde – 290g
riven ost – 177g

köttfärs – 1665g
6 ägg – 312g
ströbröd – 51g
svartpeppar – 4g
salt – 6g
philadelphia – 121g
soltorkade tomater – 45g
rödlök – 79g
vitlök – 18g
chili – 5g
halloumi – 145g
bacon – 128g

Börja med att skala potatis och jordärtskockor. Skiva dem tunt, likaså blomkålen. Salta gärna lite, det missade Trollmor. Blanda ihop i en långpanna och fös ihop i ena kanten. Lämna ungefär en tredjedel av pannan till köttfärslimpan.   Blanda köttfärsen med ägg, ströbröd och kryddor. Vårt ströbröd var scones som var kvar från Stortrollets middag dagen innan. Recept på dem kommer. Bred ut köttfärsblandningen på ett bakplåtspapper. Bred över philadelphia. Skiva en rödlök och strö ut lökringar över osten. Hacka vitlök och chili fint och fördela ut.2013_11_17_p1000456-new Tärna halloumi och klipp soltorkade tomater i små bitar och strö även ut detta över färsen. Rulla ihop som en rulltårta och lägg över på långpannan. Lägg baconskivor över rullen i ett korsmönster.2013_11_17_p1000458-new
Häll på grädde över potatis/skockor/blomkål och strö över riven ost. Ställ in i ugnen (Plåten är tung, använd båda händerna!) på 200 grader. Skulle tro det stod inne ca 40 min, missade att kolla klockan. Men det är klart när köttfärsen är genomstekt och gratängen är mjuk.2013_11_17_p1000466-new Servera gärna med lite grönsallad.2013_11_17_p1000470-new

Näringsvärden gratäng: 162kcal/100g. 5.0g protein, 10.3g kolhydrater och 10.7g fett. Energifördelning: 13% protein, 26% kolhydrater, 61% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden köttfärslimpa: 232kcal/100g. 22.1g protein, 3.3g kolhydrater och 16.5g fett. Energifördelning: 35% protein, 5% kolhydrater, 59% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Vilken smart grej att göra gratängen och köttfärslimpan på samma plåt! Jag har inte gjort köttfärslimpa på ett tag, och tackar för påminnelsen om denna goda maträtt. Får nog bli på nästa veckas matlista!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s