RSS Flöde

Kikärtebröd

Ibland känns det som det bara är samma bröd som bakas hela tiden. Lite jäst, en bytta vatten, grovt mjöl, lite salt, en skvätt olja, några frön o sen vetemjöl tills det är lagom. Jäsa i kylen o sen klicka ut till bullar. Gott, men tjatigt. Både att baka o äta. Så nu var trollmamma glad att få lite nya idéer på vad man kan ha i brödet. På Skippa nudlarna hittades ett recept på bröd med kikärtor. Det måste ju testas! Men, eftersom köket inte begåvats med en läsplatta ännu, och det känns dumt att skriva ut allting på papper, så följdes inte receptet så värst noga. Som vanligt.

1 burk kikärtor – 235g
vatten – 421g
jäst – 21g
grahamsmjöl – 159g
honung – 43g
salt – 9g
pumpafrön – 98g
bovetemjöl – 110g
vetemjöl special – 342g

Börja med att hälla av kikärtorna och spola av dem. Häll över i en tålig bytta, ta i lite vatten och kör med stavmixern till en smet. Det skvätter, så ta en bytta med höga kanter. Fyll på med mer vatten så det hela blir ungefär 7 dl. Smula ner en bit jäst i assistenten och häll på kikärtesmeten. Rör så jästen löser upp sig. Häll i övriga ingredienser efter smak och tillgång. Vetemjölet ska, som vanligt, tas i tills degen verkar lagom tjock. Kör i assistenten tills degen släpper från kanterna och är smidig. Ställ i kylen över natten. Visst känns det bekant det här? Inte stor skillnad ändå…
Nästa morgon tas degen upp på bakbordet och knådas lite. Dela i 12 bitar och kavla ut varje bit till en liten brödkaka.2013_11_23_p1000485 Placera ut brödkakorna på en plåt och låt dem jäsa ungefär 20 minuter till. Grädda sedan i 200 grader i mitten av ugnen tills bröden är över 95 grader. Servera till frukost eller spara i frysen till kommande dagar. 2013_11_23_p1000504

Näringsvärden: 247kcal/100g. 9.0g protein, 37.7g kolhydrater och 5.0g fett. Energifördelning: 16% protein, 65% kolhydrater, 20% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s