RSS Flöde

Saffransbefriade lussebullar med kanel

Jahopp, nu är det dags för advent igen! Det går fort, julstressen är i full gång och allt för få julklappar är inköpta. Och på söndag är det första advent, äntligen dags för glögg och julmust. Trollmor o stortroll har dock fuskat lite, vi smakade på must på fikat efter sista ridpasset. Det var i måndags, så det är inte så illa.

Lussekatter är nåt som hör till så här års. Tyvärr ska de överösas med saffran. Det är nåt med de där gula kryddorna som trollmamma inte kan med. Saffran och gurkmeja, båda är uteslutna i min mat. Det är helt enkelt inte gott, även om jag försöker gilla det. Så lussekatter brukar inte bakas. Men, i år lovade trollmor tidigt att göra ett försök med sådana bullar. Dessutom bestämdes det i ridgruppen att ridlärarna skulle få lussefika i terminspresent. Nu var det nån som visste att Islänningen inte äter saffran. Förnuftig karl det där. Alltså föll det på trollmor att hitta på några saffransbefriade lussekatter. Spännande, en utmaning! Icas tidning Buffé hade ett recept på vad de ansåg vara de bästa lussebullarna. Det fick bli grunden.

kanel – 3g
1 msk vit rom – 14g
175g smör – 175g
1 pkt jäst för söt deg – 48g
5 dl mjölk – 490g
2 dl socker – 179g
0.5 tsk salt – 2g
vetemjöl special – 532g
vanligt vetemjöl – 307g
russin – 28g

Börja med att lägga kanel i blöt i lite vit rom några dagar innan bakandet. Eller, det måste säkert inte stå flera dagar, men vår fick göra det. Det blir inte alltid som man tänkt sig med tidsplanerandet. När det väl kommer till bakning mätes smör och mjölk upp en stund i förväg för att bli rumsvarmt. Rör smöret mjukt i assistenten, lös upp jästen i mjölken och häll ner i smör-röret. Rör ner socker, salt och kanelspriten. Mät upp mjölet, 800g ska det vara från start. Vi hade inte vetemjöl special så det räckte utan fick fortsätta med vanligt vetemjöl. Spelar ju inte så stor roll, men jag gillar vetemjöl special.
Låt degen jäsa minst en timme, eller tills den växt sig stor och fluffig. Lägg under tiden russin i blöt så de mjuknar lite. Vår deg höll på att skrämma slag på oss när den lyfte locket och därmed tippade ner de brickor som råkat hamna ovanpå. Men, det var ju ett bra sätt av den att säga till att den var klar för utbakning.
Tippa upp degen på mjölat bakbord     2013_11_24_p1000608  och knåda lite. Dela degen på mitten och sedan var halva i mindre bitar.2013_11_24_p1000633 Hur många det blir beror på hur stora lussebullar som ska göras. Rulla längder av degen och forma till lussekatter2013_11_24_p1000622 eller andra figurer. Vi gjorde en hästsko2013_11_24_p1000665 till Islänningen, en motorcykel till trollfar och stortrollet gjorde en riktig lusse-katt.2013_11_24_p1000673
Tryck i russin i skruvarna2013_11_24_p1000654 och låt bullarna jäsa under bakduk minst 15 min. Grädda dem sedan i 225 grader i mitten av ugnen. De här kanel-lussebullarna får inte samma färg som sina saffranskusiner, men smakar bra mycket bättre.2013_11_24_p1000680-new

Näringsvärden: 346kcal/100g. 7.1g protein, 52.4g kolhydrater och 11.0g fett. Energifördelning: 8% protein, 62% kolhydrater, 29% fett. Beräkna själv!

En annan fördel med de här bullarna är att de funkar bra som alternativ till bensinpengar. Trollmors bil la av igen igår, så idag blir det kak-taxi. Eller snarare bull-taxi. Tack Lasse o Mika!!

Annonser

Ett svar »

  1. Lite för lite rom för min smak men annars så var dom jätte goda

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s