RSS Flöde

Slatta-bröd med morot, äpple och kvarg

Nu erkänner jag att alla inlägg (nästan) här är skrivna i förväg. Senast kvällen innan de publiceras. Ganska logiskt eftersom de kommer upp kl 05, inte ens Trollmamma är uppe o bloggar då. O det här inlägget skrivs när vi väntar på den snöstorm som ska komma innan inlägget kommer upp. HOPPAS vi tar oss ut imorron!

Ibland måste man göra slut på saker som står i kylen och i skafferiet. Det brukar bli olika resultat, men grytor är ju vanligast. Den här gången blev det istället bröd. En bytta med kvarg, en slatt äpplemos, några morötter. Den sista slatten vetemjöl, grahamsmjöl och rågflingor. Och så lite nötter och russin. Allt ihop ner i samma deg. Ett ovanligt saftigt bröd. Dessutom bakat helt och hållet en söndagsmorgon, när trollmor var för trött för att röra ihop degen kvällen innan.

1 pkt jäst – 49g
lite äpplemos – 64g
vatten – 456g
ett par morötter – 149g
salt  – 11g
kvarg – 205g
vetemjöl – 367g
grahamsmjöl – 358g
havregryn – 139g
honung – 45g
russin – 57g
hasselnötter – 57g

Börja med att riva morötterna grovt. Det känns som det går snabbare då, fast det antagligen inte spelar nån roll. Smula ner jästen i assistentskålen. Töm äpplemoset i en kastrull, fyll på med vatten så det bli ca en halvliter. Värm till 37 grader, eller strax därunder. Töm i mosvattnet i assistenten och rör ut jästen. Häll i morotsriv, salt och kvarg och blanda väl. Töm i det mjöl som finns kvar i påsarna. Fortsätt med havregryn tills degen är lagom tjock. Ta en rejäl sked honung och lite russin och nötter. Rör så det blandas ner men russinen inte blir mosiga.2013_12_01_p1000782   Låt degen stå och jäsa2013_12_01_p1000788 minst 40 min, gärna mer. Dra sedan upp degklickar2013_12_01_p1000793 och lägg på en plåt med bakplåtspapper.2013_12_01_p1000798 Om inte all deg får plats på plåten kan resten läggas som en limpa på en annan plåt.2013_12_01_p1000804 Ställ limpan att jäsa under en handduk. Ställ in plåten med klickbrödet i kall ugn, sätt temperaturen på 225 grader och sätt ugnen på över/undervärme direkt. Grädda bröden tills de är över 95 grader invändigt. Servera varma. Grädda limpan under tiden och låt svalna inlindad i en handduk.2013_12_01_p1000818

Näringsvärden: 223kcal/100g. 8.0g protein, 37.1g kolhydrater och 3.6g fett. Energifördelning: 15% protein, 70% kolhydrater, 15% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Nybakat är bara godast. Ja jag var i Tidan fast jag tycker att det blir för långt att åka så jag letar vidare. Hoppas på att få jobb i Hjo eller iallafall närmare än Väring/Tidan! Hoppas du mår bra? Ta hand om dig! kram Sofia

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s