RSS Flöde

Livet snurrar på

Det händer inte mycket här på bloggen. Planerna finns, men tiden rullar iväg. Vardagarna snurrar förbi, en efter en. Han visste vad han skrev om, Thåis, redan då på Ebba-tiden. Gå upp-gå till jobbet-jobba-jobba-äta lunch, samma sak händer imorgon. Livet snurrar på. Vilken tur att månadens tema hos Söta saker är just vardag. Det här är mördegskakor,2014_02_20_p1010719 lika snurriga som våra vardagar.

4.5 dl vetemjöl – 291g
1 dl socker – 91g
1 tsk vaniljsocker – 5g
1 tsk bakpulver – 4g
200g smör – 203g
1 msk pressad apelsin – 16g
1 msk krusbärskompott – 17g

Blanda mjöl, socker, vanlijsocker och bakpulver.           2014_02_20_p1010669Fördela ner smöret så det blir en grynig deg. Dela degen i två lika stora delar. Tillsätt pressad apelsin i den ena och saften från krusbärskompott2014_02_20_p1010670 i den andra. Arbeta ihop till två degklumpar. Här kan man vara nöjd, men jag ville ha lite färg på mina kakor. Så jag färgade apelsindelen gul med vanlig karamellfärg och krusbärsdelen röd med pastafärg.2014_02_20_p1010676 Det tog mycket knådande och jobbande för att blanda färgen bra, så båda degarna var mycket mjuka2014_02_20_p1010679 när jag var klar. Degarna kavlade jag ut till plattor, ungefär lika stora. Jag la dem på varandra, men den undre fick sticka fram lite. Denna kanten vek jag sedan upp över den övre plattan.2014_02_20_p1010683 Detta blir starten av ihoprullandet. Då får man en snygg mitten på spiralen. Degen rullades som sagt ihop och hela rullen delades på mitten. Eftersom degrullen var så varm och mjuk blev det inget snyggt snitt.2014_02_20_p1010689 För att hjälpa upp detta la jag ner hela brickan, med degen, i frysen. Det tog lite pysslande för att göra plats i frysboxen, men det gick. Nån timme senare hade degen frusit sig fast och fin. Rullarna skivades upp i skivor, ca 4 mm tjocka.2014_02_20_p1010694 Dessa var nu perfekta spiraler, precis som jag ville ha dem. Spiralerna las på en plåt2014_02_20_p1010702 och gräddades i 200 grader ca 10 min. De yttre ändarna på rullen var inte så snygga spiraler, det var en del luft i dem. Jag rullade bollar2014_02_20_p1010717 av dessa bitar, som sedan gräddades till mer spräckliga kakor.

De snurriga mördegskakorna fick svalna och plockades sedan ner i en burk2014_02_20_p1010726 för att tas med till Trollfars jobb dagen efter. De mer spräckliga mumsade vi i oss hemma.

Näringsvärden: 508kcal/100g. 5.4g protein, 54.3g kolhydrater och 30.2g fett. Energifördelning: 4% protein, 43% kolhydrater, 53% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Jag är imponerad av så jämna och fina snurror!

    Svara
  2. Ping: Vardagligt | Söta saker

  3. Men herremingud så fina!
    Ps. Älskar Thåström. Lyssnade på Imperiet senast igår.

    Svara
  4. Vilka jättefina och jämna snurror! Jag är imponerad! Det är inte så mycket med mitt bloggande nu och jag är dålig på att kommentera andras bloggar. En stor trötthet efter allt som hänt senaste halvåret har lagt sig som en våt filt över mig. Men jag läser din blogg ibland och en vacker dag mår jag nog bättre igen. Kram!

    Svara
  5. Åhhh vilka fina kakor : ) Ingen heter Nina av mina vänner! kram Sofia

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s