RSS Flöde

Försommar på burk

Postat den

Nu är det försommar. Inte vår längre, det är försommar. Det har åskat rejält, det är ett tecken på sommar. Och överallt lyser maskrosorna som små solar. Maskros är en sommarblomma. Alltså är det försommar nu. Härligt! Det är den bästa tiden, då man fortfarande kan hoppas på en lång varm sommar. Allt är fortfarande möjligt.
För att spara på försommaren gäller det att koka den med socker, så den står sig länge. I Trollcaféet valde vi maskrosorna den här gången. Maskrosmarmelad är verkligen försommar på burk!

Då månadens tema för Söta sakers ”månadens sötsak” är ”smått och gott” blir detta vårt bidrag.

1 liter maskrosor
1 liter vatten
saften från 0.5 lime
0.5 kg syltsocker
1 dl fruktpektin

Plocka maskrosblommor och rensa bort allt det gröna. Det gör man lättast genom att hålla om de gula kronbladen och plocka bort det gröna fnaset runt om. Ungefär en liter maskroskronblad behövs. Lägg dessa i en stor bunke.P1020345klar Koka upp lika mycket vatten, dvs ungefär en liter, och häll över blommorna. Plocka bort eventuella rapsbaggar som flyter upp när de blir skållade. Pressa i en halv lime. Lägg på ett lock och låt saften stå att dra över natt eller längre.P1020353klar
Nästa dag hälls vattnet av och sparas. Krama ur blombladen så all vätska kommer med. Häll saften i en rymlig kastrull och tillsätt syltsocker.P1020358klar Jag vill inte ha marmeladen sötare än nödvändigt, så jag tog en del fruktpektin på flaska. Om man vill kan man ha citron i marmeladen, då behövs inte lika mycket pektin, eftersom citronen innehåller massor eget pektin. Koka upp maskrossaften med socker och pektin. Låt koka ca 10 min.P1020361klar Testa om marmeladen är fast nog genom att ta upp lite på en assiett och låt svalna. När marmeladen är fast nog slevas den upp på glasburkar2014_05_21_p1020402 som genast skruvas åt, så varma som möjligt. Det blir då undertryck i burken och marmeladen står sig bättre. Den kan då njutas på macka med ost2014_05_21_p1020383 när som helst under den kommande hösten och vintern. Precis det som behövs, för att hålla hoppet om ännu en försommar uppe.

Ett svar »

  1. Så roligt med maskrosmarmelad. Det har jag aldrig gjort! Jag sparar ditt recept. Undrar om jag kan laga den i min Ankarsrum, hihi? Kram!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s