RSS Flöde

Wake me up before you go-go

Postat den

It’s a Jitterbug!

Jitterbuggare, mördegskakor med maräng. Får mig alltid att tänka på Wham!s gamla åttiotalsklassiker. Inte för att det direkt är en låt som passar att dansa Jitterbugg till, men den börjar ju så. It’s a jitterbug! Inte världens bästa låt, men den gör mig på gott humör. Det är en låt som passar bra att träna till, sån där lättsinnad träning som löpning eller step-up eller vad som helst som man behöver lite driv i.

Och för att få till en bra övergång så kan det behövas ett step-pass efter sådana här kakor. De är söta och spröda och jättegoda. Svårt att ta bara en. De här är dessutom färgglada och söta på alla sätt. Jag blev inspirerad att baka dem efter att ha sett recept på naturella Jitterbug hos Kiwisen.

Mördeg:
200g smör – 200
4.5 dl vetemjöl – 254
1 dl socker – 86g
blå karamellfärg – 1g

Maräng:
2 äggvitor – 67g
4 msk socker – 34g
röd pastafärg – 1g

Blanda smör, mjöl och socker till en degklump. Färga in den med karamellfärg2014_05_07_p1020161 och arbeta igenom så hela degen är jämnt färgad. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen en stund.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Lägg i en liten klick färgpasta i strösockret och tillsätt det lite i taget i äggvitorna. Vår marängsmet var mer rosa än den ser ut på bilden, väldigt likt de rosa moln man så gärna svävar på.
Ta fram degen och kavla ut den på ett bakplåtspapper. Lite mjöl kan underlätta kavlandet. Bred på marängsmeten2014_05_07_p1020175 och rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret. Låt hela rullen ligga kallt en stund så går det lättare att skära snygga kakor. En vass kniv är en fördel. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka skivor som läggs ut på plåt med bakplåtspapper.2014_05_07_p1020186 Grädda i ugnen, 175 grader, ca 10 minuter eller tills marängen fått bra färg. Låt svalna på galler eller luftigt underlägg.  2014_05_07_p1020193

Näringsvärden: 558kcal/100g. 6.5g protein, 60.8g kolhydrater, 32.8g fett. Kalorifördelning 5% protein, 43% kolhydrater,  52% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Åhhh ljuvliga barndomsminnen med jitterbugg. Snygga de är i färgen era : ) mums! kram Sofia

    Svara
  2. De ser jättegoda ut! Jag har aldrig bakat jitterbug, men är sugen på att testa det någon gång.

    Svara
  3. Jag tycker att det är svårt att baka jitterbuggare, men nu blev jag sugen. Måste pröva igen! Kram!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s