RSS Flöde

Gästbloggare: Lilltrollan

Ett inlägg utan näringsberäkning den här gången. Detta pga att vi inte hade tänkt blogga om den här maten. Men så kom Lilltroll på att hon ville skriva om efterrätten på sin blogg. Och att det även syns på Trollcaféet. Så då får det bli så. Men för att en efterrätt ska komma till sin rätt behövs det en fin huvudrätt med. Stek och potatis med sås. Så enkelt men så gott! Inget vägt och mätt den här gången heller, men för bra för att undanhålla.

Stek:
1 kalvstek
salt
svartpeppar
smör att steka i

Gnugga in kalvsteken med salt och svartpeppar. Stek den i smör runt om så den får fin yta. Stek gärna direkt i en gjutjärnsgryta så är det bara att ställa in alltihop i ugnen sen. 150 grader tills temperaturen på steken är uppe i 70 grader. Det tar knappt en timme i vår ugn. Ta ut steken och rulla in i folie lite för att eftersteka.

Medan steken är i ugnen skalas och kokas potatis. Koka gärna även färska bönor och skiva upp grönsaker efter tycke och smak. Tomat och gurka för vår del.

Sås:
färska champinjoner
smör
salt
vitpeppar
grädde
stekskyn från köttet

Skölj och rensa svampen. Skiva den och stek i smör tills det knäpper i svampen. Krydda med salt och vitpeppar efter smak. Låt svampen stå och vänta om den är klar innan köttet är klart. När köttsteken tagit ur grytan hälls svampen över där, grädde hälls på och allt rörs runt med den steksky som finns kvar i grytan. Låt koka ihop några minuter så såsen tjocknar till sig. Häll upp i en lämplig såskopp.

Skär steken i skivor, lägg upp potatisen i en karott. Duka fram och njut maten i skenet av levande ljus med ett glas gott vin, eller valfri favoritläsk. Lilltroll valde cola.2014_10_11_p1030012

Så var det då efterrätten. Bland det lättaste och godaste vi hittat på. Inspirerat av en nutellacheescake från tidningen Hembakat efter ett tips från vännen Piia.

Här är Lilltrolls inlägg:

Hasselsnötcheesecake

Hej. Jag och mamma har gjort efterrätt och här kommer receptet.

Ingredienser:

300 gr  Philadelphia
1,25 paket hasselnötsmassa
2 msk florsocker
1 paket digestivekex
150 gr smör
0,3 påse hasselnötter

Hur man gör:

Krossa kexen ordentligt. Blanda ihop kexen med smöret. Blanda Philadelphia, hasselnötsmassa och florsocker med sked till en slät smet. Tryck ner kexsmulorna ordentligt i en form med löstagbar botten. Häll i smeten i formen och bred ut den. Hacka hasselnötterna och rosta dem i en stekpanna. Strö nötterna över smeten i formen. Ställ in formen i kylskåpet ett par timmar.P1030038

Ett svar »

  1. gahhh ser hur gott ut som helst : ) kram Sofia

    Svara
  2. Ojoj ser jättesmarrigt ut. Får nog ta och testa detta =)

    Svara

Lämna en kommentar