RSS Flöde

Trollcafeet fyller två år!

Just idag är det två år sedan Trollcaféet öppnade upp sina cyber-portar på internet. Då var det mest tänkt som ett sätt att dela energiberäknade recept. ”Alla andra” som redovisar energimängd gjorde det alltid som per portion, men vad är en portion? Eller per bit, men då kräver det ju att man gör exakt lika många och alla är lika stora. Sånt har trollmamma svårt för. Enklare då att räkna ut värdet per 100g och sen väga det man ska äta, om man nu räknar kalorier. Vilket Trollmamma gjorde då. Sen har det fortsatts med vägandet och räknandet här, men nu har det blivit sämre och sämre. Inget blev bättre av att vågen åkte i golvet och gick sönder. Den gamla analoga vågen som visar på 25g när, den är inte bra nog. Så nu kommer det inte bli nåt energiberäknat på ett tag. Men vi hoppas kunna laga vågen, eller skaffa en ny.

Men, inget födelsedagsfirande utan godsaker, eller hur? Här är nåt som skulle kunna kallas dammsugare. Om det inte vore för att de är 1. inte gröna 2. inte doppade i choklad, 3. inte innehåller arrak och 4. inte innehåller kakao. Men de är gjorda av gamla kaksmulor och mandelmassa, räcker det?

Här är Trollcaféets städmaskiner iallafall:

100g smör
1 dl socker
ca 1/3 burk karamelliserad kondenserad mjölk
ca 100g kaksmulor från tidigare misslyckade projekt
1 dl kokos
2 dl havregryn
ca 150g marsipan
ca 75g vit block

Vispa smör och socker pösigt. Blanda i den karamelliserade kondenserade mjölken och rör till en slät smet. Rör ner kaksmulorna, kokos och lite av havregrynen. Känn om smeten blir fast nog. Ta i mer havregryn tills smeten har en bra och inte för kletig konsistens.
Dela smeten i två delar och forma en rulle av var del.P1030039 Rulla in rullen i bakplåtspapperP1030045 och ställ i frysen en stund.
När rullarna är frysta och fasta kavlas marsipanen ut. Använd maizena för att underlätta kavlingen. Kavla så tunt det går utan att marsipanen går sönder. Se till att få en platta som är lika lång som rullarna och bred nog att räcka runt rullen. Ta rullarna ur frysen och rulla in i marsipanen. Försök få marsipanen så slät som möjligt på rullen, utan luftbubblor. Gör likadant med den andra rullen.
Skär rullarna i lagom stora bitar. Smält vit block över vattenbad. Doppa ändarna på varje kakbitP1030048 i blocken och ställ dem sen svalt att stelna. Förvara kakorna i kylen så står de sig ungefär en vecka. Antar jag, har inte varit med om några som blivit så gamla.   P1030069

Ett svar »

  1. Grattis till 2-åringen!

    Svara
  2. Grattis till 2 åringen hurra! kram Sofia och vilka fina städmaskiner!

    Svara
  3. Grattis till 2-åringen lite i efterskott! Bloggen står alltså inte bara lull utan stadigt på egna ben vid det här laget. Lycka till med det fortsatta växandet!

    Svara
  4. Stort grattis till caféets 2 år, lite i efterskott! Gillar städmaskinerna väldigt mycket:)

    Svara
  5. Grattis! Ser mumsigt ut!
    Och skickar med ett svar på din kommentar här med; Va roligt, jag tror att stortrollet har blivit ännu duktigare på vackra bakverk sen sist! Jag har precis just idag fått i 1 st, skulle egentligen fått in fler men resten verkade hamnat helt fel.. Skynda så har du en :) Vill du hämta din beställning skriver du bara det i meddelande rutan så tar jag bort frakten manuellt till dig, annars skickar jag det på en gång!

    Kram Kram

    Svara
  6. Hej det där kafét i Skövde ligger vid Thai rest där de har låtsaspalmer utanför! Har helt glömt att skriva och berätta det förlåt! Hoppas att allt är bra? Kram Sofia

    Svara

Lämna en kommentar