RSS Flöde

Chilikola

Mer julgodis behövs såklart. Nu är det dags för en av familjens egna påhitt, men som blivit succé i bekantskapen. Kommentarerna har varit allt från ”must have” till ”försöker du ta död på mig?” Vi pratar om kola med chili. Första försöken innehöll bara habanero, men nu gör vi den med flera olika sorters chili för att få en bredare smak.

3 dl grädde – 302g
5-6 chili – 74g
1 dl honung – 155g
smör – 98g
socker – 137g
1 dl farin – 80g

Kärna ur chilifrukterna och dela dem i bitar. Skåra fruktköttet lite för att få ur mer fruktsaft. Låt gärna chilibitarna ligga i grädden ett tag för att dra ur smak, chilins smak är fettlöslig. Häll sedan grädde, chili, honung, smör, socker och farin i en kastrull och låt koka till 120 grader. Då blir det en seg och mjuk kola, koka längre för hårdare bitar. När smeten är varm nog hälls den upp på bakplåtspapper på en plåt. Plocka undan chilibitarna och lägg åt sidan. Dessa kan gärna viras runt pinnar och serveras som klubbor.2012_11_25_img_4786
Låt kolan kallna något innan den skärs eller klipps i bitar som lindas in i plast, papper eller folie.2012_11_25_img_4791

Näringsvärden: 577 kcal/100g. 1.5g protein, 77.6g kolhydrater, 21.6g fett. Kalorifördelning 1% protein, 61% kolhydrater, 38% fett. Beräkna själv!

Ett svar »

  1. Ping: Kolagrottor « Trollcaféet

  2. Ping: Kolamuffins | Trollcaféet

Lämna en kommentar