Kalljäst bröd är helt fantastiskt, så är det ju bara. Det är bara limpor som trollmamma bara inte kan få till nåt bra av. Men frallor är gott så det räcker, så det gör inte så mycket. Fast ibland vill man ju ha bröd som inte måste skäras itu. Som tekakor. Trollmamma gjorde ett försök. Tyvärr har trollmor blivit ganska bekväm och slutat mäta upp ingredienserna. Det är ju så mycket lättare att bara väga fram skillnaderna. Så det här receptet, som så många andra, är nästan bara viktangivelser.
5 dl havregryn – 200g
5 dl mjölk – 509g
1.5 dl solroskärnor – 72g
0.5 pkt jäst – 25g
vatten – 146g
honung – 46g
rågsikt – 175g
fullkornsdinkel – 121g
salt – 9g
vetemjöl special – 259g
vetemjöl – 15g
På morgonen dagen innan brödet ska bakas läggs havregryn och solroskärnor i blöt i mjölken.
På kvällen rörs jästen ut i vattnet. Häll i grynkletet och honung. Arbeta sedan in mjöl, en sort i taget tills det ser bra ut. Häll i saltet innan vetemjöl special tas i för att få en bra tjocklek på degen. När degen är så där lagom arbetad och följsam läggs locket på och hela degskålen ställs in i kylen.
Nästa morgon tas degen upp på mjölat bakbord. Dela upp degen i ca 16 bitar som är hyffsat lika stora. Jag använde vågen för att se så de blev lagom. Var degbit rullas först i handen och plattas sedan ut till en tekaka. Lägg dem på plåt och nagga med brödpicken. Låt stå att jäsa en stund och grädda sedan i 200 grader tills innertemperaturen är 96 grader, ca 15-20 min. Servera med en god lagrad ost och rabarber/jordgubbskompott.
Näringsvärden: 267kcal/100g. 9.3g protein, 30.8g kolhydrater och 5.9g fett. Energifördelning: 17% protein, 58% kolhydrater, 25% fett. Beräkna själv!
Helt rätt där, så är det bara! Och alla recept på kalljäst mottages med stor tacksamhet från oss, så är det bara:)
Men åååh, en sådan där brödpickare vill jag också ha. Känner nybakt bröd lukten ända hit… mums!
gahhhh give it to me ; ) mums! kram Sofia
Du är välkommen förbi nåndag, vi ska säkert kunna fixa lite bröd, eller nåt annat gott, att fika på! =D